Ost är gott, gruyère godast

Gruyere är favoriten

På en paddlingstur en Valborgshelg för några år sedan kom en av deltagarna med det ypperliga förslaget att avlsuta middagen med en ostbricka. Det blev en god och mättande blandning – puuh! 😉 Sedan dess har det alltid slunkit med en bit god ost i packningen. En av de stora fördelarna med hårdost är att den faktiskt kan följa med på turer även då det är lite varmare.

De ostar jag oftast tar med mig är Gruyère och Primadonna. Gärna också en grönmögelost om det inte är för varmt väder på paddlingen.

Gruyère

Osten Gruyère kommer härifrån.  Så här glada var ett gäng schweizare från den lilla byn när de vann VM i osttilverkning 2008. Den smakar sött men har ändå lite sälta. När den lagrats lite får den en gräddig smak med nötter. Riktigt komplex eftersmak som varar lääänge!

Primadonna

Detta är ett riktigt holländskt hårdostfynd av Gouda-typ . Det finns tre sorter, en röd, blå och svart, där den röda är lagrad extra länge. Smaken påminner om hasselnöt, frukt, kola, fudge. Lite sälta som ibland kristalliseras på ostens yta. Riktigt smarrig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s