Ron Zacapa Centenario XO Solera Gran Reserva Especial

Den här godbiten fick jag i julklapp 2012 och har pinsamt nog inte blivit färdig att skriva några rader om den, men som synes är detta ändrat nu!

Ron Zacapa Centenario XO Solera Gran Reserva Especial – eller kort och gott Ron Zacapa XO  –  är bara så otroligt god. När jag provade deras 23-åriga Zacapa så tänkte jag, mmm… bättre än så här blir det inte. Men det blev det. Förstås!

Ska man ge sig på att beskriva en sådan här höjdare så är det enklast att referera till 23-åringen. XOn har allt som 23-åringen har men bara så mycket mer. Större tyngd, fylligare smak, maffigare doft. Behagligt balanserad. Inget att snacka om – den är en solklar 10-poängare! Betänk då att redan 23-åringen är en grym 10-poängare… De ni!

XOn tillverkas precis som 23-åringen enligt samma Sistema Solera-process,  men med den skillnaden att man kompletterar lagringen med ett par år på franska cognacsfat. Det förklarar ju congagcstonerna och tyngden i XOn. Det blir liksom både tyngd och ett snällt bett. Kan man få bättre julklapp? 🙂

Den finns på Systemets bestälningssortiment för modiga 1200 kr. Man lär dock att komma undan lite billigare på t ex Finlandsbåtarna.

Vilken ska man köpa då? 23-åringen eller XOn? Tja, ska man snacka ”bang for the buck” så är det ingen tvekan om att 23-åringen vinner  med sitt inköpspris på 599 kr mot XOns ganska mastiga 1199 kr. Vill man däremot ha en rom-upplevese utöver det vanliga så ge Tomten en vänlig vink!

ROM Zacapa XO

Man har lagt en hel del krut på att få till en maffig flaska. Inte ovanligt i den här prisklassen. Jag föredrar dock det lite traditionella stuket som man använt för Ron Zacapa 23 years.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s