Ron Zacapa Centenario Rum Systema Solera 23

Det här rom-tipset fick jag av Patrik på Ahlgrens Choklad i Lund. Han fick något konstigt i blicken när han snackade lyriskt om denna speciella rom från Guatemala.  Nu inköpt och nogsamt provsmakad.

Jag håller med dig Patrik, den är väldigt god och har blivit en av favoriterna när jag är sugen på lite sötare rom. Namnet antyder att den är 23 år gammal. Dock är den faktiskt inte 23 år rakt igenom utan gjord enligt solera-metoden, vilket i praktiken innebär att den är en blend på rom  mellan 6 och 23 år. Skulle man tillämpa åldersbestämning enligt whiskymetoden vore detta en 6-åring.

Ron Zacapa produceras och lagras på dryga 2300m över havet  i en stad som heter  Quetzaltenango – uttala det om ni kan! Vid lagring på hög höjd och därmed lägre temperatur, mognar rom långsammare och ”angels share” blir betydligt mindre vilket ger en större tyngd i smaken. Ron Zacapa är en sk rhum agricole där man använder pressad sockerrörssaft som råvara. Speciellt för Ron Zacapa är att man enbart utnyttjar saft från den första pressen vilket likt extra virgin olive oil har bättre egenskaper än senare pressningar. Den vann första pris i International Rum Festival 1998, 1999, 2000, 2001 och 2003 fick den plats i festivalens Hall of Fame. Så här beskriver destilleriet sin prisbelönade rom:

  • Färg: mörk mahogny
  • Doft: intensiv med toner av trä, söta frukter, vanilj, mandel,choklad och viss kryddighet
  • Smak: intensiv och exceptionellt välbalanserad, mycket lång eftersmak

Ron Zacapa finns numera i  Systemets ordinarie sortiment med nr 500 och kostar 599 kr. Köp den!

Ett måste på rom-hyllan!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s