Med eller utan?

Vörtbröd på flytande vört 

Hög tid med lite julbak, eller hur!? I min bakbibel av Jan Hedh finns ett recept på vörtbröd som måste provas. Dock innehåller receptet flytande vört. Kåkå i Malmö säljer det i förpackningar om 14kg – lite i mesta laget när man bara behöver 200g! Efter några telefonsamtal hittade jag vörten hos ett bageri i stan som var bussiga och sålde lite från sitt förråd. 🙂

Degen var märkligt hård, nästan som pepparkaksdeg. För mycket mjöl i receptet??? Jag lät det jäsa betydligt längre än som står i Jans recept. Doften av vört, ingefära, nejlika och pomerans var fantastisk! Receptet hittar du här. Smakar massor och konsistensen vann nog på att det fick jäsa lite längre. Bäst att ta mindre mjöl.

Kollade också Pain de Martin-bloggen som har massor av info om vörtbröd. Får delvis mina varningsklockor om den hårda degen förklarade och bekräftade. Stor diskussion om russin eller inte: Strunta i russinen och brödguden ska placera vassa knäckebrödssmulor i din säng varje natt fram till fettisdagen, varnar Max. 🙂 Jag tar risken – brödet får snyggare yta utan brända russin som sticker upp!

Vört. Sött och beskt och kladdigt.

Nästan som pepparkaksdeg.

Fick jäsa länge.

Klara för ugnen.

Dags att plocka ut brödet.

Alltså – hur gott är det med brända russin? Nästa gång blir det utan!

Snyggt efter pensling med smält smör.

7 kommentarer

 • Om du har problem med att bli av med alla bröden, så vet du ju var jag bor! 😉

  Gilla

 • Ser fint ut, fick tag i flytande vört från lokale bagarn idag så Maria ska prova ett bak i helgen.

  Gilla

 • Mats, ser fram emot ett smakprov.

  Gilla

 • Pia, har ingen hemleverans. Kom och i fika i stället så får du ett smakprov av sortimentet! 😉

  Gilla

 • Christian, jag ska baka vörtbröd och bor i Malmö. Du har möjligen inte lust att berätta för mig vilket bakeri som kunde sälja dig den flytande vörten?

  Gilla

 • Jag har samma undran som Filip ovan hade för två år sedan – skall baka vörtbröd från Jan Hedhs bok och undrar hur man får tag i Vört. Bor också i Malmö. Tips du vill dela med dig av?

  Gilla

  • Hej Cecilia!

   Bästa tipset är att prata med en snäll bagare. Jag har själv köpt 0,5 liter hos Schüllers Bageri på Väla utanför Helsingborg. Minns jag rätt kostade det 20 kr. Jag har ingen koll på lämpligt bageri i Malmö, men du hittar säkert ett. Ett annat tips är att kika på Pain de Martin’s gamla blogg. Den är – tråkigt nog – inte aktiv längre men innehåller massor av vört-tips för hela landet. Maila en bild på underverken när du är klar! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s