Laputa från Skåne nu med Saltå och Manitoba

Ny omgång av Jan Hedhs skånska Laputa-bröd. Om namnet syftar på det Laputa som Gulliver besöker i Jonathan Swifts roman från 1726 är höljt i dunkel. Hur som helst – det blev ju kanongott förra gången. Funkade utmärkt att frysa. Ska nu höja ribban med lite högre kvalitet på mjölsorterna.

Den här gången blir det ekologiskt rågmjöl från Saltå kvarn i skållningen, Ramlösa Kvarn rågsikt från Finax i raskdegen och Manitoba Cream i bortgörningen. Ingen solrosolja hemma så det fick bli rapsolja i stället. Borde funka då den har lite syrlig och nötig smak.

Betyg: betydligt luftigare bröd!!! Vidunderlig smak! Jysst bakning trots att min termometer betedde sig märkligt. Verkade fastna på 92 grader. Den totalvägrade att komma upp i de 98 som behövs. Skumt – måste köpa ny. Tog ut brödet i tid ändå och fick en krispig och fin skorpa med massor av goa smaker. Bättre än så här blir det inte! 🙂

Skållning efter att ha stått under natten

 Raskdegen har jäst upp fint

Bortgörningen klar för jäsning

Jäste fantastisk på 1,5 timme

Delade degen i 4 bullar om ca 800 gram

Penslade med smör och klara för gräddning

Klart godkända trots strulet med termometern. Luftigare och högre med de nya mjölsorterna!

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s