Crêpes Suzette på skärgårdsvis

Det tillåtet att fuska lite – så länge som ändamålet helgar medlen! 🙂 

Att göra bra crêpes suzette hemma i köket är en utmaning i sig. Ska man lyckas ute i skärgården får man – hur mycket det än bär emot – tillåta sig att fuska lite. Crêpes är franska för tunna pannkakor. De ska gräddas lövtunna och sedan vändas i en apelsinsås och flamberas i Grand Marnier eller Cointreau. Det finns några olika varianter på de ”riktiga” recepten. När man sitter på sin kobbe i skärgården långt från spisen hemma är det enklaste sättet att förfalla till fusk, dvs använda pannkaksmix. Jag lovar att det blir gott  – här helgar ändamålet verkligen medlen! 🙂

Steg 1. Börja med att fixa pannkakorna. Så här gör du då:

Blanda mix enligt  påsens recept. Riv en halv apelsin och lägg ner skalet i pannkaksmixen. Stek en pannkaka per person. Vik dem i fjärdedelar och lägg dem åt sidan medan du fixar apelsinsåsen. Perfekt om du gör fyra. Då ryms de perfekt i Trangia-kökets stekpanna.

Steg 2. Såsen gör du så här:

Smält sisådär ett halvt hekto osaltat smör. Lägg rejält med socker (florsocker eller råsocker, tag vad du har i kajaken) i det smälta smöret. Häll i saften av ett par pressade apelsiner och låt såsen koka upp.

Steg 3. Le Grand Finale:

Tag nu fram pannkakorna och lägg dem i apelsinsåsen. När de är ordentligt varma häller du över likören (4-5 msk), och tänder på. Låt lågan brinna ut och servera.

På bilden lagar jag crêpes till Magnus och Malin på vår Ålandstur 2007. Både väder och mat var häftigt på den turen! 🙂

IMG_0311

IMG_0300

IMG_0316

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s