Romflamberade bananer med vispgrädde på Östra Bokö

Detta är bara så grymt gott! 🙂 Minns faktiskt inte var jag hittade receptet men är ganska säker på att jag lagade det  första gången på Helsingborgskanotisternas klubbträff på Östra Bokö utanför Nytäppet i Blekinge. Bjöd några kompisar (Lars och Lena)  på en trerätters middag och jag kan lova att de hade inget att klaga på när det gällde desserten i alla fall! Inte Magnus H heller som hjälpte oss att tömma grytan… Sen dess har det blivit flamberade bananer fler gånger.

Det här behöver du:

  • ett par välmogna bananer
  • ca 1 dl mörk rom
  • ett par matskedar råsocker eller farinsocker
  • osaltat smör
  • en näve russin

Börja med att hälla rommen över russin. Låt det stå och dra i alla fall en halvtimme. Under tiden skivar du några bananer. Smält socker och smör. Lägg i bananerna och stek dem lätt. Ta rejält med smör – du förstår strax varför… När bananskivorna blivit lite kletiga och mjuka tar du fram russin och rom. Häll det över bananerna och det smälta smöret. Vänta några sekunder så att rommen hinner bli lite varm. Då plockar du fram tändstickor och bränner av alkoholen. Rör runt och låt rommen blandas med det smälta smöret. Det är nu du behöver mycket smör!

Medan du pysslat om bananerna har en kompis varit snäll och hjälpt dig med att vispa grädden. Kör med scout-tricket, dvs skaka vispgrädden i en uppblåst plastpåse. Var försiktig blir fort smör! Lägg upp bananerna på serveringstallrickar. Klipp av en liten hörna och spritsa över den löst vispade grädden. Njut! 🙂

IMG_1425

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s