Pralin-vin

Commanderia St John

Det finns många viner som funkar fint till choklad. Commanderian från Cypern är ett starkvin som väldigt allround och passar ypperligt till många sorters choklad. Den är heller inte dum till lagrade hårdostar. Smaken är mycket söt och påminner om farin, honung, fikon, russin och andra torkade frukter

På västra Cypern odlas den blå druvan mavro och den gröna xynisteri som bägge ingår i commandaria. Druvorna skördas i september och får torka i solen någon vecka före pressning. Efter jäsningen tillsättes druvsprit för att nå önskad alkoholhalt. Tack vare druvornas mognad vid skörd och torkperioden i solen, blir vinerna mycket söta. Därefter lagras vinet i minst två år på fat, ofta längre än så.

Du kan köpa det på Systembolaget för 117 kr. Bra att ha hemma till julpralinerna!

Vinet är mycket mörkt i färgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s