Valspäck eller Grillchips på lördag?

Äter innuiterna chips framför TVn på lördagarna?

Njae det händer väl, men det är faktiskt vanligt att man mumsar på lite tärnat valspäck också! Vad är det nu som gör valspäck  så mycket bättre till lördagsdrinken än Sour Cream and Onion eller Grillchips?

Jooo, så här hänger det ihop:

Européer och amerikaner som drog till Arktis för att jaga säl och val, eller för att utforska polarområdet drabbades ofta av skörbjugg. Det märkliga var att inuiterna som levde i dessa ogästvänliga trakter undgick bristsjukdomen. Förklaringen var att de åt rått kött och späck främst från havsdjur, som innehåller C-vitamin. Valspäck innehåller alltså C-vitamin.

Den som spårade inuithemligheten var polarforskaren Vilhjalmur Stefansson. I början av 1900-talet märkte han att han mådde utmärkt under sina färder i Arktis när han levde på samma mat som inuiterna, främst fisk, valspäck och rått kött från djur som säl och vildren.

1928 gjorde han ett experiment på Bellevue Hospital i New York för att bevisa sin hypotes. Han hade rätt. Det var C-vitamin i innuiternas diet av bland annat valspäck som räddade dem från skörbjuggen. 1920 publicerades resultatet i en ansedd medicinsk tidskrift.

Och så slutligen till det som alla undrar. Hur smakar valspäck då? Tja – inte så mycket. Känns mest som att tugga på lite lättsaltat brosk – men man slipper ju skörbjugg! 🙂

Så var det med den saken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s