Ett nödvändigt frukosttillbehör – men också när som helst

”Der er behov for en dansk bitter… Den skal vaere ny. Det skal vaere en dram. Og den skal vaere blöd, men alligevel en bitter!”

Så lät uppdraget som dåvarande produktionschefen och Master Blendern för De Danske Spritfabriker i Roskilde, J.K Asmund, fick 1961. Asmund och hans medarbetare började forska i gamla texter om bitter och efter tre års finjustering av olika örtkombinationer där en smakpanel gav olika poäng formades så den Gammel Dansk som säljs idag. Gammel Dansk stod på butikshyllorna för första gången 1964.

Under många år jobbade sedan Asmund på att få fram en alldeles speciell bitter en ”…saerlig aedel dansk bitter med en usaedvanlig rundhet og vaerme…”. Asmund tog fram sin bitter men de exklusiva kryddorna gjorde bittern omöjlig att producera och sälja – priset blev för högt. Nu har den nuvarande master blendern och hans team grävt fram Asmunds gamla anteckningar och förverkligat hans dröm om en mjuk elegant dram. Detta har varit möjligt tack vare lägre kostnader för de exklusiva  ingredienserna. För att hedra Asmund har man döpt den till Gammel Dansk Asmund Special. Den har massor av goda varma toner av vanilj, kaffe och kakao och smaksätts med kanadensisk lönnsirap samt lagras på konjaksfat.  Mild och god som bitter, men också en klar avec-potential! Missa den inte.

Mats Carlsson såg till att jag fick min första flaska på hyllan hemma – tack för det Mats! 🙂 Den blir perfekt på kommande turer. Visste ni förresten att det finns en förening som heter Gammeldanskens vänner. Ni hittar dem här.

Gammel Dansk Asmund Special

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s