Därför visar SMHI’s app och websida olika prognoser!

Under planeringen av påskpaddlingen konstaterade jag att det var väldigt stor skillnad mellan Koster-prognosen på SMHIs app och prognosen på deras websida. Prognosen för långfredagen klockan 16.00 var följande:

  • Appen visar 5(6) m/s N samt 7 grader varmt
  • Websidan visar 8(10) NV samt 6 grader varmt

Sagt och gjort – några rader till SMHI’s kundtjänst gav en förklaring till den märkliga skillnaden. Kolla screendumparna och läs svaret från SMHI Kundtjänst!

Prognos från SMHIs app Prognos från SMHIs websida

Svar från SMHI’s kundtjänst:

”Det stämmer att i nuläget så är det skillnad mellan de punktprognosvärden vi presenterar på hemsidan med de som finns i appen.

Detta beror på att de data som kommer presenteras på hemsidan har en upplösning på 2,5 km horisontellt medan apparna använder indata som har ca 11 km stor horisontell upplösning. Detta beror på att vi inte kan uppdatera alla tekniska plattformar på en gång men vill ändå få ut så bra information vi kan där så är möjligt.

Så svaret på din fråga är att i nuläget så ger presentationen på hemsidan mer detaljerad information än den som finns i apparna. Arbete pågår med modifiering av apparna och en ny version där vi kommer att ha samma upplösning på indata som på hemsidan kommer under våren. Då kommer det att vara samma information på hemsidan som i apparna.”

Med vänlig hälsning

Kundtjänst

Ann-Christine Svärdstrand

SMHI / Swedish Meteorological and Hydrological Institut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s