I hetaste laget

Dagarna innan vår veckopaddling kollade vi som vanligt in vädret. SMHI:s prognos såg så bra ut att vi knappast vågade hoppas … de förutspådde något enstaka regnstänk på en av nätterna, sedan bara sol och lagom go vind – heeeela veckan!!! 🙂 Ni vet förstås alla vad som hände – det blev hur mycket sol som helst, inte en enda ynka droppe regn och sanslöst med värme! 🙂 Så mycket att vi för första gången använde tarpen som skydd mot solen!

Turen gick i lagom zig-zag ToR Arkösund-Fyrudden. Vi höll oss alltså i tre skärgårdar, Arkösund, St Anna och Gryt. Det dröjde bara någon dag innan vi jysterat dygnsrytmen efter solen. I säng när solen gått ner och upp i tidig morgon när solen gått över horisonten. På så vis fick vi skön och sval morgonpaddling och kunde ligga och bada på goa öar när det var som varmast.

Smolket i glädjebägaren var naturligtvis den enorma algblomningen som kom efter halva turen. På onsdagen hade vattnet formligen exploderat. På nätet har vi kunnat läsa att detta var den värsta algblomningen på länge. Inget tvivel om den saken. Hög temperatur i kombination med väldigt svaga vindar har skapat enorma gula sjok av alger i skärgården och långt ut i Östersjön. Ett fenomen som man definitivt inte blir glad av att se.

Trots allt – vi är jättenöjda med en fantastisk vecka med alldeles otroligt väder. Som tur var hade vi ostlig vind hela veckan, vilket innebär att västsidorna på öarna hade klart och fint vatten. Dessutom fick vi ha de goaste badställena i fred. Algblomningen gjorde nämligen att alla motorbåtarna som som sticker ut på dagsutflykt höll sig i hamn. Himla bra! 🙂

Övernattning på Låga Örskär, Södra Gyllklabben, Stockskär, Stora Örskär, ”Lilla” Långskär, och Stora Stångklabben. IMG_1274 Första natten på Låga Örskär, halvmilen söder om Arkösund, en supergullig liten ö med mjuka hällar stt sätta upp tältet på. P1020813 När vi passerade Melskären fick vi syn på den här märkliga skapelsen. Något slags husbåt med en utombordare på gaveln och hela kalaset med rejäl slagsida. Den låg förtöjd mellan öarna, men såg fallfärdig ut. Har den slitigt sig i någon storm månne? Någon som vet? IMG_1283Magplask! 🙂 Andra natten på en annan godbit, Södra Gyllklabben som ligger öster om Stora Tallskär i St Anna. Vi var osäkra på om fågelskyddet verkligen gällde på ön, inga skyltar, spår av avsågad skyltstolpe. Den fanns i fågelskyddet på Gröna Kartan, men inte på Eniros sjökort. Vi bestämde oss för att det var OK att övernatta. Hoppas vi gjorde rätt för det är en härlig liten ö! P1020822 Klart godkända badklippor på Gyllklabben. IMG_1312 Badläge igen, nu på Stockskär sydväst Harstena. IMG_7327 Algerna blommar på flera sätt. IMG_1308 Klart bra cigarrläge. Mer vindstilla än så här blir det liksom inte. IMG_3200 På väg in till Fyrudden paddlade vi förbi den här viken där en riktigt läskig och dyster soppa samlats… usch!  IMG_1315                              Bra vatten här! Bad och övernattning på Stora Örskär efter proviantering i Fyrudden.

IMG_1327 Bacardi Breezer – jysst fynd bakom skäddan – låg kvar sedan förra paddlingen. Inte dumt! IMG_3204 Morgonpaddling på väg norrut. IMG_1301

Läbbig typ!

IMG_1340 Vi tog oss allra längst ut till den lilla grannön till Långskär, några kilometer nordost Harstena. För första gången använde vi tarpen som skydd mot den stekande solen – skönt!   IMG_1366 Helene mellan doppen. IMG_1341 Grön hatt, rött tält , solbränd Helene och en fantastisk utsikt. Allt på ”Lilla” Långskär. IMG_1408 Efter några timmars paddling med en hel del badpauser nådde vi så småningom Stora Stångklabben där vi hittade dessa fantastiska hällar. Ön ligger inte så långt från kungens lilla fiskestuga på Melskär. IMG_1398Vi var långt ifrån ensamma på Stångklabben. På en av hällarna visade det sig krylla av röda myror – och de BITS! Gissa var vi satte upp tältet… 😉 Som tur var gjorde myggmedlet bra nytta. Lite mörk sirap höll dem sysselsatta på grannhällen. IMG_1410 Med barskrapade matväskor fyndade vi sista lunchen på Birkö – nyrökt laxsida. Med ”köpebröd” (huuuhh) och resterna av ett smörpaket blev det  till en formlig lyxlunch! 🙂 IMG_1415Sista stoppet innan retur till Arkösund blev ön där vi började paddlingen, fina Låga Örskär. IMG_7365That’s all folks! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s