Påskfirande mellan Måseskär och Usholmen

Det är säkert 5-6 år sedan jag paddlade i skärgården utanför Orust. Eftersom Helene inte sett de vattnen tidigare fanns det verkligen skäl att titta till öarna igen.

Det går utmärkt att lägga i kajakerna utanför Orust Kajaks butik inne på Stockens Camping. Bara att be snällt i campingens reception så blir man insläppt på området. Intill receptionen finns det sedan en parkeringsplats där man kan lämna bilen.

Fredagsvädret var sisådär lagom kul när vi packade kajakerna. Snabbt i torrdräkterna så man klarade sig från det glesa regnet som stänkte. Lite kallt och ruggigt och det var verkligen svårt att lita på SMHI’s drömprognos för eftermiddagen/kvällen. Men! Den här gången prickade faktiskt SMHI prognosen klockrent. Vi fick fantastiskt påskväder hela långa helgen! Härligt!

Vi satte upp tältet på Vallerö och lyckades med konststycket att hitta lite lä bakom en klippa. I sundet mellan Vallerö och Hamnerö huvud skummade vågorna som vanligt.

På påskafton gled vi ner mot Kärringön och vidare ut till Måseskär där vi käkade lunch med sill och nubbe i go sol. På eftermiddagen gnetade vi motströms på Hermanöns västra sida. Vi passerade fyren Hättan och hittade så småningom till musselstranden på den mellersta av Gräsholmarna.

På sena påskaftonskvällen började ett häftigt skådespel. Vi hade en fantastisk utsikt över kusten och kunde på fastlandet se den ena påskelden efter den andra flamma upp. Det dröjde inte länge innan fyrverkerierna kom igång. Bohuslänningarna håller på sina traditioner!

På morgonen blev det långfrukost och bortåt 12-snåret gled vi i fullständig bleke en bit längre norrut. Vi landade på den fina Usholmen men riktigt läckra hällar. Fika, lite spankulerande och sen vidare ner genom Grundsund, rundade Islandsberg.

Jens Marklund tipsar i sin paddelkarta om att Jonsborg ska vara en härlig ö för övernattning så vi blev nyfikna. En gigantisk äng och väldigt idylliskt landskap väntade på öns sydsida. Dock ingen horisont, men bra lä för en kvällscigarren – en Partagas Series D No 4. Då får man allt vara nöjd 😉

Vår lilla påsktur blev ungefär så här: Stocken – Vallerö – Käringön – Måseskär – Hermanö – Hättan – Gräsholmarna – Ulsholmen – Grundsund – Islandsberg – Jonsborg – Gullholmen – Stocken.

Jyssta övernattningar på Vallerö, Mittre Gräsholmen och Jonsborg.

Riktigt gott att paddla i den här skärgården igen! 🙂

 

IMG_6805

Gamla dyningar och nytt skum.

IMG_6825

Jodå – med eftermiddagen kom både sol och lä.

IMG_0875

 Snart frukost!

P1020562

 Dripp-dropp.

P1020573

Lättpaddlat.

P1020576

Spanar in Käringön.

IMG_6831

Landstigen.

IMG_6838

Kanonfint, eller hur?

P1020580

Seg, seg motström. Kommer fyren Hättan närmare, eller..?

IMG_0914Musselstranden på Mittre Gräsholmen.

IMG_0908

Tur Helene är morgonpigg – snygg soluppgång!

IMG_6872

Lite vårblommor är ett måste.

bild 1Kajak-selfie utanför Islandsberg. Solkräm i mungipan och salt på kepsen. Så ska det va!

P1020593

Grundsundsk påskidyll.

P1020602

Vi passerar Islandsberg.

bild

Tjörnbron. Fast det har ni väl redan sett.

IMG_6865

That’s all folks! 🙂

9 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s