Svenska Paddelutmaningen 2012 – anta den!

Efter dagens kajaktur längs Kullaberg kändes det helt OK att inta soffan och attackera datorn. I inkorgen låg ett trevligt mail med en spännande utmaning från kajakkompis Stefan Jonsson på Tjörn.

I sitt mail ber Stefan om hjälp med att samla ihop 1000 kg plastskräp från våra stränder. Så här skriver han – självklart antar vi utmaningen, eller hur! 🙂

Svenska Paddelutmaningen 2012 

Snart är det faktiskt varmare och möjligheterna att paddla än större! Visst är det härligt att komma ut och paddla i våra sjöar, vattendrag och längs vår kust! 

Tyvärr finns det mycket skräp ute i vår natur. Bland de värre sakerna är plast. Plast bryts inte ner, utan bryts bara sönder. Tills slut är det nedbrutet till mycket små plastpartiklar. Men plasten försvinner inte utan äts upp av små djur som i sin tur äts av större djur och till slut hamnar plasten i vår mat. 

Ingen kan ju göra allt, men alla kan göra lite! Dessutom blir ”Lite multiplicerat med Väldigt Mycket = Mycket”. Om vi är många som hjälps åt behöver var och en inte göra så mycket för att det skall göra stor skillnad. 

Min utmaning till dig är att (förutom ditt eget skräp förstås) ta med dig en del av det plastskräp du hittar ute och se till att det kommer till återvinningen. 

Innan du återvinner väger du plastskräpet och skickar ett mail till ”paddelutmaningen ”snabel-a” gmail.com” och talar om vikten på det du återvunnit. Du får även gärna tala om när och var du plockade upp det.  

Tanken är att vi skall göra detta på enklaste sätt. Så jag har lagt upp en sida på Facebook där jag kommer att rapportera hur mycket plastskräp vi rensat Sverige ifrån, http://www.facebook.com/Paddelutmaningen. 

Mitt mål är att rensa våra svenska kuster och stränder från minst ett ton skräp. Det betyder att om du och 999 andra personer plockar ett kilo vardera är målet nått. Låter det mycket? Jag har plockat plast två gånger i vår och är redan uppe i 3 kg!

Lycka till!

/Stefan Jonsson

Jag vädrade min gamla North Shore Atlantic, första gången sen juni 2009!

Vi var inte ensamma på vattnet.

Med på turen var Tommy, Kathrin, Lars och Magnus.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s